Hulphondenschool de CLiCK

teamtraining voor mens en hulphond

A A A
Een blij CLiCK-team: Auriske vertelt over haar hulphond Caïro

14 september 2017
“Nu Caïro en ik zijn geslaagd voor de teamtraining, wil ik graag mijn verhaal delen. Wat betekenen Caïro en Hulphondenschool de CLiCK voor me. Caïro is nu een volwaardige hulphond.”
Tijdens maar ook meteen na ons examen heeft Caïro al meerdere malen bewezen hoe belangrijk het is om mij continu een spiegel voor te houden. Dit heeft te maken met mijn ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Ze geeft duidelijk aan waar mijn grenzen liggen, waardoor ik die veel beter kan bewaken. Caïro is hierin dan ook erg volhardend, precies de hulphond die ik nodig heb. Onlangs nam ik stappen met re-integreren, ook hierbij gaf ze duidelijk aan dat sommige dingen nog teveel voor me zijn. Dankzij haar duidelijke reactie op mijn gedrag is het ons gelukt mijn grenzen te bewaken in plaats van doorgaan tot ik instort. Zonder Caïro was dit ondenkbaar.

Paniek maakt ruimte voor stabiliteit
Caïro maakt me stabieler en geeft me hoop voor de toekomst. Door het ritme en de structuur die ze biedt lukt het me bijvoorbeeld beter mijn huishouden op orde te houden en niet langer maaltijden over te slaan. Dingen die mij zelfstandig nooit lukten. Ze voorkomt dat ik te geobsedeerd met dingen bezig blijf. Ze haalt me uit obsessies en is een enorme steun in wachtkamers en andere voor mij lastige situaties.
Plots raak ik niet meer in paniek als mijn afspraak te laat komt, puur doordat ik me op Caïro kan focussen. Het is wel duidelijk dat de impact van deze bijzondere hulphond op mijn dagelijks functioneren gigantisch is, ook al zit het in ogenschijnlijk kleine dingen.
Caïro helpt mij overeind te blijven in een wereld vol chaos
Samen met haar durf ik weer positief te zijn. Ik leer nog dagelijks bij en ook als team blijven we groeien. Ik ben dankbaar voor alle steun, de wijze lessen en hulp van Hulphondenschool de CLiCK. Mijn leven zal nooit meer zijn als voor de komst van mijn hulphond.

_________

Rust en zelfvertrouwen

Marjanka en Creb
marjankaHond en mijn autisme
Na wat speurwerk op internet kwam ik bij Hulphondenschool De CLiCK. Omdat ik een complexe vorm van autisme heb, het Asperger Syndroom, hoopte ik op een hond die mij daarin kon ondersteunen. Hoewel mijn omgeving wat twijfels had, was er bij De CLiCK het vertrouwen dat een hond mij kon helpen.

Dankzij donaties
In tegenstelling tot de gebruikelijke gang van zaken bij Hulphondenschool De CLiCK, zou het een pup worden omdat hij goed op mijn gevoelens getraind moest worden. Vol spanning wachtte ik op een hond en natuurlijk ‘last but not least’ de goedkeuring voor zijn opleiding. Dankzij donaties van Stichting de CLiCK tussen mens en hulphond kon ik vol trots aan de slag met Creb, een Australian Shepherd.

Teamtraining en zelfvertrouwen
De teamtraining was voor mij een bevestiging dat je met positieve toenadering het beste uit je hond haalt. Het is zéker geen mazzel als iets lukt! Bovendien gaf Hulphondenschool De CLiCK mij hierin eigen verantwoordelijkheid wat me een stuk zelfvertrouwen gaf. Vóór de teamtraining ging ik met moeite naar buiten dus zat ik bijna altijd thuis. Nu neemt Creb het van me over als ik het niet red.

Na 40 jaar ‘tegen’ autisme nu leven ‘met’ autisme
Het stukje wat Creb mij hierin al aan ondersteuning geeft, brengt rust en zelfvertrouwen. Ik durf nu te kijken wat ik wél kan en hoe. Allemaal op ‘mijn’ manier. Ik voel me gelukkig. Het is een warm gevoel vanbinnen en gaat niet over dingen die je bezit. Het zijn twee jaren van hard werken geweest, maar Creb en de teamtraing zijn het beste wat me is overkomen. Ik kan nu wederkerige gesprekken en relaties aan, iets voor iemand met een complexe vorm van autisme een enorme sprong voorwaarts.

Na 40 jaar vechten ‘tegen’ autisme kan ik nu leven ‘mét’ autisme. Wat een wereld van verschil!

_________

Een hond heeft geen dubbele agenda

Renee en Faya
reneeEén van de eerste deelnemers
Ik ben er trots op één van de eerste deelnemers te zijn bij Hulphondenschool De CLiCK. Destijds had ik zelf al een Rottweiler, Yentl. Toen mij werd gevraagd of ik haar zou willen inzetten als hulphond, had ik daar nog nooit over nagedacht.

Energie besparen
Al met al zijn we zijn aan het trainen gegaan en snel bleek dat Yentl veel dingen voor mij kon doen. Het begon met dingen van de grond oprapen, ritsen opendoen, keukenlaatjes openen enzovoorts tot de meest complexe handelingen zoals helpen bij aankleden en de was. Het was prettig te merken dat ik energie kon besparen dankzij haar.

Een hond heeft plezier in werken
Wat veel mensen niet weten maar wat ik het meest belangrijke vind: “Een hond vindt het leuk om voor je te werken.” Een complimentje of een beloning is al voldoende. Geen bijgedachten of dubbele agenda’s, hij doet het gewoon! Soms is hier onbegrip over.

Inmiddels heb ik via Hulphondenschool de CLiCK alweer mijn derde hulphond opgeleid, weer een rottweiler en ik ga nog wel even door!

_________

Klein maar dapper

Roelfien en Tessa
foto-tessaIk kon het niet geloven!
Toen ik in 2007 contact zocht met Hulphondenschool de CLiCK, kon ik niet geloven dat mijn kleine Tessa zoveel voor mij kon gaan doen. Maar door de hulp van team De CLiCK kunnen Tessa en ik de hele wereld aan.

Dankzij Tessa ben ik een stuk onafhankelijker geworden, ook ontlast ik mijn partner. Tessa waakt echt over me; ze verliest me geen seconde uit het oog. Als we op het werk zijn ligt ze naast me op haar kussen en alle keren dat ik beweeg gaan gelijk haar oortjes omhoog.

Tessa voelt precies wat voor bui ik heb. Heb ik een slechte dag, dan zorgt zij ervoor dat er toch weer een glimlach op mijn mond verschijnt. Dit is moeilijk uit te leggen… Tessa is mijn alles.

Het mooie van Hulphondenschool De CLiCK is dat ze je altijd met raad en daad bijstaan als het nodig is. Tot op de dag van vandaag ben blij en gelukkig met wat De CLiCK voor mij en Tessa heeft gedaan en nog steeds doet.

Dank jullie wel ‘Team De CLiCK’

_________

Wat een mijlpaal was dit: katheterzak legen!

Angela en Bob Marley
BobMarley2Nog in training en toch je hond al inzetten
Stel je voor: jij en je hulphond zijn nog volop in training… én… je moet een presentatie geven dik een half uur rijden van je woonplaats… én… laat voor het eerst je PGB-hulp thuis…
Dat overkwam mij. Of eigenlijk overkwam het me niet, we waagden het er op.

Samenwerking is het sleutelwoord
Al mijn hoop en vertrouwen lag op de schouders van mijn Bob Marley dat hij het aangeleerde feilloos zou uitvoeren waaronder een hele belangrijke: helpen bij het legen van mijn katheterzak! Een langgekoesterde wens. Mijn rol was niet minder belangrijk want samenwerking is het sleutelwoord.

Niet geschoten is altijd mis
Als het zou lukken een overwinning, enorme mijlpaal, toename van zelfredzaamheid en een onbeschrijflijke ‘boost’ aan zelfvertrouwen. En als het zou mislukken, tja daar gingen we maar gewoon niet vanuit.

De klik of De CLiCK?
De presentatie werd voor mij meer ‘bijzaak’ dan hoofdzaak omdat ik gespitst was op de momenten dat Bob in actie moest komen. We waren volledig op elkaar aangewezen maar dat maakte het ook een extra bijzondere ervaring. Zulke dingen versterken de klik en De CLiCK.

Euforie en kippenvel
En jawel, het lukte en hoe! Ondanks dat dingen ook weleens anders lopen, overheerste vooral euforie: wat een hond dankzij Hulphondenschool De CLiCK. De adrenaline gierde door mijn lijf (dus vast ook bij Bob). Wat een kick, als ik terugdenk aan dat moment krijg ik wéér kippenvel.

Sindsdien is het legen van mijn katheterzak vaste prik geworden voor Bob en heb ik hierbij geen menselijke zorg meer nodig. Ik hoef dus ook nooit meer te wachten op (die) hulp dus ‘wildplassen’ behoort nu ook tot de mogelijkheden. Wat een kanjer die ‘rastaboy’ van mij!

Bekijk het filmpje hoe mijn hulphond helpt bij het legen van mijn katheterzak.

_________

We lossen het samen wel op!

Laura en Faelan
Pasfoto FaelanVanwege mijn spierziekte ben ik altijd afhankelijk geweest van hulp van anderen. Ik kon niet alleen thuisblijven; als ik iets nodig had of liet vallen kon ik er niet bij, deuren kreeg ik niet open of dicht en ook buitenshuis deed ik alles met iemand erbij. Dankzij Hulphondenschool De CLiCK is dat allemaal verleden tijd.

Helder communiceren met mijn hond
In april 2015 begon ik met mijn lieve, drukke, slimme Faelan aan de teamtraining. Tijdens dat traject hebben instructeurs van De CLiCK me geleerd hoe ik helder kan communiceren met mijn hond en hoe ik haar dingen aanleer op de manier die het beste bij mij past. Ik mocht het allemaal zelf doen, maar kon altijd bouwen op de kennis en ervaring van instructeurs.

Ik kan altijd bij De CLiCK terecht
Kwamen we ergens even niet uit, dan werd er gewoon een extra les ingelast om er met een instructeur aan te werken. Dat stopt ook niet na het examen; ook nu we geslaagd zijn kan ik nog steeds met vragen bij de CLiCK terecht.

Dankzij teamtraining écht maatjes
De teamtraining is ontzettend leerzaam, leuk en dankbaar om te doen. Door de positieve methode zijn Faelan en ik echt maatjes geworden, en hebben we aan een half woord vaak al genoeg. Faelan vindt niets leuker dan samen ‘werken’ aan nieuwe en oude opdrachten en inmiddels kan ik dankzij Faelan alleen thuis zijn en zelfstandig op pad!
Mocht mijn situatie veranderen, dan heb ik alle kennis in huis om haar zelfstandig iets bij te leren. Waar we ook tegenaan lopen, we lossen het samen wel op!

_________

Het is met recht teamwork!

Annelies en Joy
Annelies en JoyJoy kwam in mijn leven
Als spring-in-het-veld van acht weken kwam Joy eind 2014 in mijn leven. Een ontzettend open pupje waaraan ik al snel mijn hart verloor. Omdat een hulphond al langer in mijn hoofd speelde vanwege mijn toenemende fysieke beperkingen, leek me het een uitdaging dat avontuur met Joy aan te gaan.

Kundigheid en betrokkenheid
De weg naar Hulphondenschool De CLiCK was daarom snel gevonden. Hun werkwijze en visie spraken me aan en in ons eerste telefoongesprek proefde ik kundigheid en oprechte betrokkenheid. Een groot pluspunt van hun visie vond ik dat Joy haar grote hobby, zwemmen, gewoon zou mogen blijven uitoefenen. Naast een kwalitatieve hulphond staat het welbevinden van de hond staat bij De CLiCK voorop.

Toestemming zorgverzekering
Het werd een spannende tijd. De praktische indicatie was vlot afgegeven, toestemming van mijn zorgverzekering had wat meer voeten in de aarde. Gelukkig kwam die er uiteindelijk ook. Toen óók de gedrags- en medische tests uitwezen dat Joy geschikt was om hulphond te worden, ging de vlag uit!

Elkaar leren begrijpen
Vlak na de uitgehangen vlag, begonnen Hulphondenschool De CLiCK, Joy en ik al aan de interne lesweek en twee maanden later startte de teamtrainingen thuis. Een intensief traject waarin ik goed naar Joy leerde kijken, haar beter leerde begrijpen en haar leertempo leerde respecteren. Ook naar mezelf kijken maakte deel uit van het proces, want Joy reageert sterk op mijn stemming, houding en energieniveau. Het is met recht ‘teamwork’.

Gouden hond
Het was de inspanning meer dan waard. Joy helpt me sindsdien met plezier bij onder andere aan-/uitkleden, dingen aangeven, deuren en lades openen, boodschappen doen, liftknoppen induwen, de was, en zelfs met omdraaien in bed! De deur uitgaan is stukken eenvoudiger, want Joy neemt handelingen die daarvoor nodig zijn van me over. We genieten, spelen en knuffelen volop. Ik prijs mezelf gelukkig met zo’n gouden hond!

_________

Yinthe helpt me in het hier en nu te blijven

Amber en Yinthe
Amber en YinthePosttraumatische stresstoornis
Ken je dat gevoel? Nergens op durven hopen als je contact opneemt voor een bepaalde droom? Dat had ik toen bij Hulphondenschool De Click in verband met een PTSS-hulphond. Door mijn posttraumatische stresstoornis was mijn dagelijkse leven erg beperkt.

PTSS-hulphond
Ik wilde graag praten over wat een PTSS-hulphond voor mij zou kunnen betekenen. Sanne Singer belde me terug en we hadden een prettig gesprek. Niet lang daarna volgde een intakegesprek. Het goede nieuws: Hulphondenschool De CLiCK ging voor mij op zoek naar een hond die bij me paste. Ik was zó blij dat ik het bijna niet kon geloven! Dankzij donateurs van Stichting De Click tussen mens en hulphond kwam Yinthe en konden we de teamtraining volgen.

De CLiCK
De dag waarop Yinthe kwam zal ik nooit vergeten. Vanaf het eerste moment hadden we een klik. Dat zegt ook genoeg over de perfect gekozen naam: ‘De CLiCK’. Na een paar weken om elkaar te leren kennen, begonnen de lessen bij ons thuis en inmiddels zijn we een geslaagd team.

Vraaggericht werken
De begeleiding van De CLiCK vind ik erg fijn. Ik kon en kan altijd terecht met vragen. Ook de lessen waren prettig. Je oefent in je eigen omgeving en kunt zo heel gericht werken aan wat nodig is. We bespraken welke vaardigheden Yinthe kon leren en hoe dat voor mij het beste aan te pakken. De band met Yinthe en het contact tussen ons stond altijd centraal.

Een spiegel van je eigen gedrag
Van Joyce, mijn instructrice, leerde ik goed te kijken naar wat Yinthe nodig had (en nog) en wat ze mij met haar gedrag en lichaamstaal vertelt. Een jonge hond trainen is best een uitdaging en daarnaast is een hond een spiegel van je eigen gedrag. Ook als ik even onzeker was, kon ik bij Joyce terecht en daardoor kreeg ik meer zelfvertrouwen bij het zelfstandig trainen. Doordat je zelf leert om je hond te trainen, is het fijne idee dat je als het nodig is ook zelf nog verder kunt met het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Ik voel me weer vrij
Yinthe, mijn lieve dappere hond, helpt me in het hier en nu te blijven. Als ik schrik of een herbeleving heb dan trekt ze mijn aandacht en zet ze haar snuit en pootje tegen me aan. Als het ernstig is en ik ‘weg raak’, dan duwt ze net zo lang haar kop tussen mijn armen tot ik wel op moét kijken en zie dan dat er niets aan de hand is. Ze maakt me wakker als ik nachtmerries heb. En alles doet ze met een kwispelende staart en vrolijk koppie!

Boodschappen doen, alleen reizen, vrijwilligerswerk en afspreken met vrienden zijn dankzij en samen met Yinthe weer mogelijk en nog belangrijker: ook leuk! Dankzij haar hulp, en de ondersteuning van Hulphondenschool De CLiCK, voel ik me weer vrij.

Samen staan we sterk!