Hulphondenschool de CLiCK

teamtraining voor mens en hulphond

A A A

Nijmeegse Vierdaagse sponsorloop voor Hulphondenschool de CLiCK,

18 augustus 2017

Op 21 juli 2017 stapte Dorie Evers over de finishlijn bij Villa Gladiola. Via de Facebookpagina Vierdaagse Sponsorloop hebben mensen haar gesteund met een huidige tussenstand van € 370,00 voor De CLiCK. Wie weet voor welke verrassingen ze nog komt te staan want er kan nog tot 1 september 2017 worden gedoneerd. Verrassingen waren er genoeg.

Verrassingen waren er genoeg
Voor Dorie Evers (60 jaar) stond de Nijmeegse Vierdaagse al jaren op haar bucketlist. Persoonlijke omstandigheden, gezondheidsproblemen en het missen van een geschikt wandelmaatje maakten dat het er tot dit jaar nooit van kwam. Ondanks een heupblessure kreeg ze in de eerste week van dit januari groen licht van haar fysiotherapeut om toch te lopen. En wat denk je? Ze werd ingeloot, alles leek mee te zitten.

Posttraumatisch Stressyndroom (PTSS)
Dorie’s man Ben heeft, kort samengevat, door ingrijpende gebeurtenissen in oorlogs- en rampgebieden een posttraumatisch stressyndroom opgelopen. Waar hij vroeger zelf hulp bood, heeft hij nu zelf naarstig hulp nodig. Een PTSS-hulphond zou zijn levenskwaliteit en dat van zijn Dorie enorm verbeteren. Dat is dan ook de reden waarom ze geen moment twijfelde om geld in te zamelen voor De CLiCK.

Lopen voor een hulphond van de CLiCK
Een collega van Dorie met al drie Vierdaagse Kruisjes op haar naam, was van plan daar nog een vierde aan toe te voegen. Ze besloot zich bij Dorie aan te sluiten. Een periode van intensieve training volgde tot onverhoopt bleek dat een reeds geboekte vakantie roet in het eten gooide: de laatste week van haar vakantie viel precies samen met de Vierdaagse!
Daar ging Dorie’s maatje… Maar Dorie gooide de handdoek niet in de ring en ging door en zocht op verschillende manieren naar een nieuw wandelmaatje. Eén belangrijk aspect: deze moest hetzelfde wandeltempo hebben als Dorie. Een maatje vond ze maar helaas niet met hetzelfde tempo waardoor Dorie’s heupblessure begon op te spelen.

“Ieder nadeel heb z’n voordeel”
Als door een wonder kwam Lenie in beeld. Een vrouw die letterlijk bij Ben en Dorie om de hoek woont. Ze bleken elkaar al jaren te ontmoeten op een hondenveldje in de buurt. Op een dag hoorde Ben twee vrouwen met elkaar praten over de Nijmeegse Vierdaagse. Ze raakten in gesprek en van het één kwam het ander. Dorie vond in Lenie niet alleen een perfect trainingsmaatje met het juiste wandeltempo maar ook nog eens een vriendin. De klik (CLiCK) tussen hen was er meteen.

Maar Lenie hield het spannend. Vijf weken voor de Vierdaagse brak ze haar kleine teen! Maar ook zij bleek niet voor één gat te vangen; “ingetaped kon ze hem best lopen” vond ze. Wel besloot ze dertig kilometer te lopen in plaats van veertig. En zo konden Dorie en Lenie hem onverwacht ook nog eens samen lopen. Alsof er niets aan de hand was trainden ze fanatiek door.

Wéér sloeg het noodlot toe
Anderhalve week vóór de start struikelde Lenie waarbij ze haar enkelband scheurde. Zou het dan toch? Nee, ze bleven het trainen – met nóg wat extra tape – dapper volhouden om samen de Vierdaagse uit te lopen voor een hulphond van de CLiCK. Zo gingen de dames op 18 juli 2017 de ‘Vierdaagse-strijd’ aan.
Gewapend met hun zelfgemaakte CLiCK-heuptassen met daarop een mini-mascottehulphond. “Die heuptassen trokken wel de aandacht hoor,” vertelt Dorie lachend. “De eerste dag hoorden we vreemde blaf(achtige) geluiden achter ons, maar wij hadden in eerste instantie niet in de gaten dat het tegen ons was bedoeld. Tot we aangemoedigd door een stel andere wandelaars werden gepasseerd die ons goede doel – Hulphondenschool de CLiCK – hadden gezien. “De twee dagen daarop gebeurde hetzelfde door hetzelfde duo maar toen hadden we wel gelijk door waar ze op doelden. Helaas hebben we ze de vierde dag niet meer gezien maar we hadden inspirerende gesprekken.”

Het was top; volgend jaar weer
Alleen als debutant moet je inloten, heb je hem eenmaal volbracht dan mag je sowieso mee. Dus volgend jaar is Dorie er zeker weer bij! Ook hebben ze veel geleerd: “Misschien ook een tip voor anderen die aan dergelijke acties doen,” zegt Dorie, “’t-shirts bedrukken voor nog meer herkenbaarheid. “Mensen met bedrukte ‘t-shirts pakte de media er keer op keer uit,” viel hen duidelijk op.

————————————————————————————————————

Dorie vertelde ons levendig over haar bijzondere ervaring. Zowel de aanloopfase als tijdens het evenement waar de sfeer onbeschrijflijk was. Ze hoopt er natuurlijk ook nog na het evenement nog de vruchten van te plukken.
Zoals ze al eerder zei: “Mensen kunnen nog tot 1 september 2017 doneren via de site van de Nijmeegse Vierdaagse Sponsorloop. Iedere euro is er één!”

Rechtstreeks doneren aan stichting de CLiCK tussen mens en hulphond kan altijd. Het IBAN-nummer is: NL17 TRIO 0390 9422 27

Met recht een topprestatie. Bedankt Dorie!