Hulphondenschool de CLiCK

teamtraining voor mens en hulphond

A A A

Kindermaatje
Stijn-en-Lara_027Ik kan het zelf, ik doe het zelf! Ook als kind met een motorische functiebeperking wil je wel eens alleen zijn op je kamer. Even niemand om je heen. Even geen hulp, even geen zorg. Tot je per ongeluk een poppetje of een potlood laat vallen.
Kindermaatje is ontwikkeld voor jongeren vanaf 8 tot 18 jaar. Het is ontstaan vanuit jonge kinderen die de eigen hond wilden leren hem/haar te helpen.
Kinderen kunnen samen met een van de ouders (verzorgers) deelnemen, waarbij de laatste thuis als coach fungeert.  trainingscentrum. Ze krijgen samen, gedurende drie maanden, wekelijks les in hun thuissituatie. Dit gebeurt onder begeleiding van een speciaal opgeleide instructeur.

Het kind leert zijn/haar huishond om in en om het huis te helpen. Denk aan spullen oprapen, een deur openen en knoppen bedienen. Zo is het kind thuis minder afhankelijk van ouders, broertjes en zusjes. Door kindermaatjes kan het kind alleen op de eigen kamer spelen, net als zijn/haar leeftijdsgenootjes. Het is voor hem/haar een kick om te ervaren dat hij/zij iets kan zonder hulp van anderen. Bovendien heeft het kind zelf het eigen maatje opgeleid tot helpende hand. Voor sommige kinderen is dat overigens een voorsprong bij het opleiden van een eventuele toekomstige volwaardige hulphond.